Нові перемоги на чемпіонаті Європи 2019

З 23 по 31 серпня 2019 року в місті Бузеу, Румунія, відбувся чемпіонат Європи з ракетомодельного спорту, в якому брало участь 17 країн Європи та команда із США. Це головні змагання для ракетомоделістів в 2019 році.

Завдяки підтримці нашого партнера ГО «Асоціація Ноосфера», Україну представляла повноцінна спортивна делегація з 26 осіб, серед яких 10 дорослих спортсменів та 8 спортсменів юніорів. Географія спортсменів цього року трішки змінилась і в збірну потрапили представники вже з 7 областей: Чернігівської, Сумської, Полтавської, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Донецької та Херсонської.

Варто зазначити, що цього року ми не тільки брали участь, але й допомагали в проведенні чемпіонату. Організатори вирішили для підрахунку результатів змагань скористатися нашою спільною розробкою з ГО «Асоціація Ноосфера» онлайн системою CupNavigator. Це унікальна система, яка була створена для проведення змагань з ракетомодельного спорту і стала початковою сходинкою для створення системи eNavigator, як багатофункціонального інструменту проведення змагань для всіх авіаційних видів спорту.

Дуже прикро, що змагання такого рівня не проходять без недоліків. Вже третій рік поспіль ми спостерігаємо байдужість організаторів до суддів хронометристів. Залучення до суддівства дуже юних осіб з низьким рівнем підготовки призводить до того, що результати, які вони фіксують, не відповідають дійсності. Неспортивну поведінку показали деякі команди, члени яких вказували хронометристам на те, який результат виставляти за той чи інший політ.

Окрім цього судді хронометристи залишали ящик з двигунами без нагляду, що в свою чергу давало можливість спортсменам підкинути двигуни із завищеною енергетикою та мати перевагу над конкурентами. Так випадкова перевірка суддями двигуна в першому турі класу моделей S5B виявила, що спортсмен із команди Чехії здійснив досить високий політ на підозрілому двигуні, який не мав маркування суддів. Було складно встановити, або це помилка суддів хронометристів, які забули промаркувати двигун, або це був інший двигун. На протязі двох наступних турів спортсмену не вдалося показати подібний результат, після чого журі FAI дозволили зробити ще одну спробу по завершенню турів. Але досягти результату близького до результату першого туру, спортсмен не зміг. За рішенням журі FAI політ першого туру був дискваліфікований. Це тільки одна ситуація з двигунами, яку випадково змогли помітити, оскільки повноцінного контролю за ними не було.

Льотне поле та місце розміщення стартових зон також викликало здивування. Відстань до лінії електропередач було менше 100 м. Це викликало складності для радіокерованих ракетних планерів. Все поле усіяно тріщинами в ґрунті, розміри яких такі, що можна спокійно помістити ступню ноги. Окрім цього ще й небезпечна дорога в 15 метрів від стартових зон у напрямку польоту моделі, де автомобілі майже не знижували швидкість і спортсмени наражались на небезпеку.

Все це та багато іншого призвело до чисельних скарг та конфліктів які виникали під час змагань.

Незважаючи на всі складності чемпіонат Європи приніс нам приємні моменти.

Так в класі S3A дорослі (моделі ракет на тривалість польоту із парашутом) Лавриненко Максим, вихованець шосткінської школи, другий рік поспіль показує високий результат. Минулого року він став чемпіоном світу в цьому класі. І тепер підтвердив свою майстерність, і виборов «золото» чемпіонату Європи!

Найбільш успішним для нашої збірної є клас S5В юніори(моделі копії ракет на висоту польоту). В даному класі брали участь тільки вихованці ніжинської школи, які показали майже максимально можливий результат, посівши в особистому заліку: 1 місце – Примушко Андрій, 2 місце – Пархоменко Богдан та 4 місце – Радченко Олександр. Бали, отримані спортсменами, в загальній сумі автоматично зробили нашу команду чемпіоном в цьому класі моделей. Такий результат був дуже неочікуваний для конкурентів!

Дуже гарний приклад всім ракетомоделістам показує вихованка дніпровської школи Мележик Вероніка. Це єдина дівчина в нашій збірній, але її наполегливості можуть позаздрити всі. Прикладаючи чимало зусиль для розвитку, Вероніка кожен рік покращує свої результати на міжнародній арені. Цього року вона відразу відзначилась в двох класах посівши: 2 місце в класі S1А юніори (моделі ракет на висоту польоту), де їй не вистачило всього 5 балів до 1 місця, та 3 місце в класі S9А юніори (моделі ракет на тривалість польоту із ротором).

По завершенню чемпіонату Європи наша збірна виборола 13 медалей, серед яких 3 золоті, 7 срібні та 3 бронзових.

В особистому заліку:

1 місце в класі S5В юніори (моделі-копії ракет на висоту польоту) – Примушко Андрій (м. Ніжин, Чернігівська обл.);
1 місце в класі S3A дорослі (моделі ракет на тривалість польоту із парашутом) – Лавриненко Максим (м. Шостка Сумська обл.);
2 місце в класі S1А юніори (моделі ракет на висоту польоту) – Мележик Вероніка (м. Дніпро);
2 місце в класі S5В юніори (моделі-копії ракет на висоту польоту) – Пархоменко Богдан (м. Ніжин, Чернігівська обл.);
3 місце в класі S9А юніори (моделі ракет на тривалість польоту із ротором) – Мележик Вероніка (м. Дніпро)

У командному заліку:

1 місце в класі S5В юніори (моделі-копії ракет на висоту польоту);
2 місце в класі S1В дорослі (моделі ракет на висоту польоту);
2 місце в класі S1A юніори (моделі ракет на висоту польоту);
2 місце в класі S8E/P дорослі (моделі радіокерованих ракетних планерів на тривалість польоту та точність посадки);
2 місце в класі S8D юніори (моделі радіокерованих ракетних планерів);
2 місце в класі S9А юніори (моделі ракет на тривалість польоту із ротором);
3 місце в класі S5С дорослі (моделі-копії ракет на висоту польоту);
3 місце в класі S7 юніори (моделі-копії ракет на реалізм польоту).

З офіційними результатами чемпіонату Європи можна ознайомитись тут

 

Вітаємо всіх призерів та учасників збірної команди України із успішною участю на чемпіонаті Європи 2019 року!  

Бажаємо ще більше успіхів в наступному році під час чемпіонату світу!