The 30th Ukraine Championship for Space Models has ended

22 по 28 червня на аеродромі “Кам’янка”, що під Дніпром, проходив 30й ювілейний Чемпіонат України з ракетомодельного спорту.

До Чемпіонату долучились 57 спортсменів-конструкторів (як дорослих, так і юніорів) з 10 регіонів країни.

Змагання проходили під егідою Міністерства молоді та спорту, а також за сприяння Національної федерації ракетомодельного спорту України та громадської організації “Асоціація Noosphere”, зокрема її засновника – філантропа та бізнесмена, доктора економічних наук Макса Полякова.

На цьогорічному Чемпіонаті спортсмени змагались в 10 різних класах. Однією з особливостей ракетомодельного спорту є велика різноманітність критеріїв оцінки, що суттєво різняться від класу до класу. Так, у класах моделей ракет S4A, S6А, S9A оцінюється тривалість польоту. У класах S8D та S8E/P – тривалість польоту і точність приземлення.

Клас S7 вважають найбільш складним та видовищним. Завдання спортсмена – не лише сконструювати точну зменшену копію справжньої ракети, але й правдоподібно відтворити старт і політ. Найбільш поширеними прототипами ракет для змагань у цьому класі виступають Saturn, Ariane, Зеніт 3, а також Союз. У змаганнях можуть брати участь і копії інших ракет, але як свідчить практика, вони зазвичай демонструють гірший результат.

У класі S2/Р використовуються моделі ракет з вантажем – сирим курячим яйцем. Таким чином, ракети з крихким вантажем імітують принцип систем безпеки космонавтів. Мета змагань – відправити ракету в політ на задану висоту і забезпечити приземлення неушкодженого вантажу у відведений час.

Ізюминкою цього року стало проведення нового класу S12A/P, де головний критерій також тривалість польоту. Однак суть змагання полягає у використанні трьох різних систем порятунку в різних турах: 1) авторотація, 2) стрічка, 3) парашут. На три тури у спортсмена є лише одна модель, отже корпус і носова частина не підлягають заміні. Цей клас – своєрідне ракетомодельне триборство.

Результати загальнокомандної першості розподілились наступним чином:

ЮНІОРИ:
1 місце – Ніжинська СЮТ, м. Ніжин
2 місце – збірна Львівської обл.
3 місце – СТЛ Імпульс, м. Шостка

ДОРОСЛІ:
1 місце – СТЛ Імпульс, м. Шостка
2 місце – м. Ніжин
3 місце – Ніжинська СЮТ, м. Ніжин

Більш детальні результати змагань доступні за посилання ->