Перші змагання Ukraine Rocketry Challenge відбулись!

19 травня неподалік м. Чернігів відбувся перший Ukraine Rocketry Challenge. Організаторами змагань виступили Всеукраїнська громадська організація “Федерація ракетомодельного спорту України” та наш партнер громадська організація “Асоціація Ноосфера”.

Головна мета Ukraine Rocketry Challenge – зацікавити дітей займатись наукою, технікою та інженерією, щоб у подальшому розвивати аерокосмічну галузь України. А для того, аби забезпечити розвиток креативного мислення у молоді, правила змагань щорічно будуть змінюватися у відповідності до міжнародних стандартів.

Основні умови першого Ukraine Rocketry Challenge були такими:

– команди із 3 осіб віком від 11 до 18 років включно;

– кожна команда повинна зробити презентацію своєї ракети;

– у якості крихкого вантажу використовуються два курячих яйця, всі частини моделі повинні бути з’єднані та приземлятись на одній системі порятунку;

– змагання поділяється на два раунди. У першому необхідно досягти висоти 244 м та спустити неушкодженим вантаж на землю за 41-43 с. Умови другого раунду визначаються перед його початком за допомогою підкидання монетки. Час польоту або збільшується, або зменшується на 1 с, а висота визначається серед двох варіантів – 236 м або 251 м.

На участь у першому Ukraine Rocketry Challenge зареєструвалось 6 команд із Чернігова, Ніжина, Шостки, Львова, Херсона та Харкова. На жаль, команда із Харкова через технічні проблеми не змогла вийти на старт, а могла б скласти гідну конкуренцію переможцям.

У першому турі стартувало п’ять команд, але заліковий політ отримало тільки чотири. Команді зі Львова не пощастило, у їхньої моделі відокремилась система порятунку. Але варто зазначити, що конструкція моделі, яку обрала команда для захисту крихкого вантажу, відпрацювала на всі 100% і курячі яйця залишились цілими.

У номінації за найкращу презентацію своєї моделі ракети, перемогла команда із м. Ніжин.

 

Розподіл місць за результатами змагань наступний:
1 місце та головний приз 50 000 грн – команда “Імпульс”, м. Шостка, 59,24 бали;
2 місце, 30 000 грн – команда “Планета”, м. Ніжин, 122,94 бали;
3 місце, 10 000 грн – команда “Старт”, м. Херсон, 154,92 бали;
4 місце – команда «Уран», м. Чернігів, 157,36 балів;
5 місце – команда «Space Talents», м. Львів, DQ (відрив системи порятунку);
6 місце – команда «Kharkov rocket model» м. Харків (не вийшли на старт з технічних причин).

Команда-переможець «Імпульс» братиме участь у міжнародних змаганнях, які відбудуться 19-20 липня в Лондоні, Великобританія.

Незважаючи на відносно невелику кількість учасників першого Ukraine Rocketry Challenge, змагання викликало жвавий інтерес у колі тих, хто цікавиться технічними видами спорту. Найближчим часом будуть оголошені правила Ukraine Rocketry Challenge-2019, які будуть ще цікавішими. Слідкуйте за нашими новинами!