Ukraine Rocketry Challenge 2019

Другий рік поспіль Федерація ракетомодельного спорту України разом із громадською організацією «Асоціація Noosphere» організовує одні з найцікавіших змагань із ракетомодельного спорту – Ukraine Rocketry Challenge.

Ці змагання відкривають новий напрямок розвитку ракетомоделізму в Україні який дозволяє не тільки навчати молодь в аерокосмічному напрямку, а й відкрити в них потенціал і сприяти проявленню креативності при побудові моделей ракет. На відміну від класичних змагань, які проходять за правилами міжнародної федерації аеронавтики (FAI), правила змагань Rocketry Challenge щорічно змінюють, що дозволяє швидко адаптуватись до вимог сьогодення та залишатися актуально цікавими щороку. Окрім цього такий підхід забезпечує майже рівні умови для змагання як новачків, так і досвідчених винахідників.

Змагання Rocketry Challenge 2019 були присвячено 50-ти річчю з дня польоту людини на Місяць за допомогою ракетоносія Saturn 5 та космічного корабля Apollo 11.

Основні правила були такими:

– У якості крихкого вантажу використовуються три курячі яйця, які імітують трьох астронавтів: Ніла Армстронга, Майкла Коллінза, Едвіна Олдріна.
– Модель поділяється на дві частини. Частина, у якій знаходиться крихкий вантаж, і за якою відбувається відлік часу, повинна приземлятись на двох парашутах, відмінність діаметрів яких не повинна перевищувати 50 мм.
– Додатково всі моделі змагаються в номінації «Найкраща копія ракети Saturn 5».
– Кожна команда робить презентацію своєї моделі, де мають змогу продемонструвати всі свої ноу-хау.
– Команди складаються із 3 осіб віком від 11 до 18 років включно.

– Команди повинні здійснити два залікових польоти за два тури. У першому турі командам потрібно запустити модель із крихким вантажем на висоту 261 метр та безпечно повернути крихкий вантаж не ушкодивши за 43-46 с. Умови другого туру визначаються перед його початком за допомогою підкидання монетки. Час польоту або збільшується, або зменшується на 1 с, а висота визначається серед двох варіантів – 253 м або 269 м Польоти, які не відповідають вказаній висоті і часовому діапазонові, приносять командам штрафні бали.
– Бали, отримані за презентацію та два польоти сумуються. Переможцем стає команда з найменшою кількістю балів.

Цього року в змаганнях прийняло участь 9 команд із 6 регіонів України (Чернігівська, Сумська, Харківська, Дніпропетровська, Херсонська області та м. Київ). Вищезазначені правила виявились досить цікавими і в той же час складними для команд.

Виконати успішно два польоти та залишити крихкий вантаж неушкодженими змогли тільки призери змагань. Решту команд спіткали невдачі, такі як не відкриття системи порятунку, руйнування двигуна, пошкодження крихкого вантажу.

Результати змагань:

Місце Команда Місто Презентація 1 ТУР 2 ТУР Сума балів
1 Імпульс Шостка 2 39,18 10,36 51,54
2 Дніпро 1 Дніпро 5 36,36 34,56 75,92
3 Сузір’я Київ 7 92,78 44,5 144,28
4-9 Старт Херсон 3 4 DQ DQ
4-9 Lightning Чернігів 9 36,14 DQ DQ
4-9 Магратея Київ 4 44,44 DQ DQ
4-9 Планета Ніжин 1 49,44 DQ DQ
4-9 Kharkiv Rocketry Харків 6 DQ DQ
4-9 Ніка Дніпро 8 СЕ

 

Вже другий рік поспіль команда «Імпульс» виборює перемогу на Ukraine Rocketry Challenge!!!

Дуже приємно бачити що на п’єдестал призерів піднялась команда новачків «Сузір’я» під керівництвом наймолодшого тренера змагань Якименка Владислава, студента 3-го курсу НТУУ КПІ. Владислав є вихованцем Чернігівської школи ракетомоделістів Це перші змагання такого рівня для молодого тренера, але точно не останні, оскільки він вже заявив плани прийняти участь із вихованцями в Yangel Cup 2019.

Додатково розігрувалися ще дві номінації:
«Найкраща презентація» – перемогла команда «Планета» із м. Ніжин
«Найкраща копія ракети Saturn 5» – перемогла команда «Старт» із м. Херсон

 

В найближчий час буде оприлюднені правила Ukraine Rocketry Challenge 2020. Слідкуйте за нашими новинами!