New world championships, new champions!

Неподалік польського міста Влоцлавек з 28 липня по 05 серпня 2018 року відбувся чемпіонат світу з ракетомодельного спорту серед дорослих та юніорів. Це був один із найчисельніших чемпіонатів, на який прибуло 389 учасників із 24 країн світу!

На чемпіонаті світу нашу країну представляло 18 спортсменів із 6 областей України: Чернігівська, Дніпропетровська, Херсонська, Сумська, Харківська та Полтавська.

Повноцінна участь збірної команди України стала можлива за підтримки генерального партнера ГО «Асоціації Ноосфера».

На жаль, чемпіонат запам’ятається не лише великою кількістю учасників, але й великою кількістю питань до суддівства. Здається, що організатори настільки захопились бажанням забезпечити своїй збірній якомога більшу кількість спортивних перемог, що забули про принципи “чесної гри”. Зокрема, не без нарікань зі сторони учасників проходили змагання у класі моделей S7 юніори. Після руйнування першого ступеня моделі Saturn 1B представника команди Польщі організатори, не повідомивши нікого, продовжили другий тур на 30хв. Цікаво також, що судді допустили до старту модель, яка не містила всіх частини та деталі, що були присутні на стенді, чим порушили правила змагань.

 

В рамках чемпіонату світу організатори разом із представниками американської команди провели змагання в класі моделей S2/P. Суть цих змагань полягає в тому, що спортсменам необхідно запустити три рази модель ракети із корисним вантажем (сире куряче яйце) на висоту 300 м та неушкодженим повернути вантаж на землю за 60 с. Варто зазначити, що цього року в змаганнях брало участь 29 спортсменів, що помітно більше ніж в минулі роки. Для нас це другі змагання світового рівня в класі S2/P, але це не завадило представнику нашої команди Радченку Олександру (м. Ніжин) із результатом 88,8 балів вибороти перемогу!

Ми недовго чекали, щоб знову почути гімн України! Вже на наступний день перемогу збірній в класі S1A моделей на висоту польоту приніс 13 річний спортсмен Гладкий Ігор із м. Дніпро. Для цього йому вистачило зробити лише один політ у першому турі.

І на цьому перемоги збірної не завершились. Так в четвертий день змагань, у складній боротьбі та після результатів другого fly-off, Лавриненко Максим (м. Шостка) виборов перемогу в класі S3A моделей на тривалість польоту із парашутом серед 60 спортсменів із 22 країн світу.

Всього наша команда завоювала 8 медалей: 3 золоті, 2 срібні та 3 бронзових.
В особистому заліку:
1 місце в класі S2/P моделі на висоту польоту із корисним вантажем – Радченко Олександр (м. Ніжин, Чернігівська обл.);
1 місце в класі S1A(юніори) моделей на висоту польоту – Гладкий Ігор (м. Дніпро);
1 місце в класі S3A(дорослі) моделей на тривалість польоту із парашутом – Лавриненко Максим (м. Шостка Сумська обл.);
2 місце в класі S1В(дорослі) моделей на висоту польоту – Волканов Ігор (м. Дніпро).

У командному заліку:
2 місце в класі S2/P моделей на висоту польоту із корисним вантажем;
3 місце в класі S1A(юніори) моделей на висоту польоту;
3 місце в класі S3A (юніори) моделей на тривалість польоту із парашутом;
3 місце в класі S7 (юніори) моделей-копій на реалізм польоту.

Вітаємо всіх призерів та учасників збірної команди України із успішною участю на чемпіонаті світу 2018 року в Польщі! Не зупиняйтесь на досягнутому!