Українці у топі світового рейтингу ракетомоделістів

Міжнародна авіаційна федерація (FAI) оголосила список найкращих спортсменів з ракетомодельного спорту за результатами цьогорічного спортивного сезону. Одразу двоє українців увійшли у ТОП-10 світового рейтингу: Сергій Труш, який посів третє місце з 389 спортсменів, і Софія Фісун, яка посіла третє місце у неофіційному рейтингу юніорів.

Щорічно під егідою FAI проводиться чемпіонат світу або чемпіонат Європи з ракетомодельного спорту, Кубок світу, який складається з низки етапів, та інші міжнародні змагання. На цих змаганнях учасники демонструють свої конструкторські, інженерні та метеорологічні навички, запускаючи моделі ракет у низці класів.

Вже традиційно в кінці спортивного сезону Міжнародна авіаційна федерація (FAI) підбиває підсумки, оголошуючи міжнародний рейтинг найсильніших спортсменів з ракетомодельного спорту. Відповідно до розрахункової методології, FAI обрала найкращих з 389 учасників цьогорічних змагань. В ТОП-3 рейтингу увійшов Сергій Труш з Ніжина.

“До такого результату йшов декілька років. Наполеглива праця, підтримка всієї команди, тренерів і сім’ї стали запорукою мого успіху в цьогорічному сезоні”, – розповідає Сергій.

В неофіційному рейтингу серед юніорів, Софія Фісун (Дніпро) посіла третє місце, при цьому увійшовши в ТОП-10 всесвітнього рейтингу і посівши 6 сходинку.

“В цьогорічному ракетомодельному сезоні я вперше брала участь в міжнародних змаганнях. Він був нелегкий через воєнний стан в Україні: закрите небо навіть для тренувальних польотів, постійні відключення електроенергії, повітряні тривоги зробили підготовку складнішою. Можливість потренуватися заздалегідь – це до 90 % успіху, в залежності від класу змагань. Однак не дивлячись на те, що політати я, як і інші наші спортсмени, мала змогу лише на території інших країн за 1-2 дні до змагань, мені вдалося досягти високих результатів. Це результат не тільки наполегливої праці, а й підтримці тренера і членів збірної України, за що я їм дуже завдячую”, – ділиться Софія.

Про методологію підрахунку світової першості: рейтинг формується за спеціальною формулою, розробленою Міжнародною авіаційною федерацією. Для кожного класу моделей формула враховує: бали, отримані конкретним спортсменом і переможцем, зайняте місце та загальну кількість учасників. Крім того, кожне змагання має певний коефіцієнт, зокрема, чемпіонат світу має коефіцієнт 2, а Кубок світу – 1.

Переглянути рейтинг можна за посиланням –>

 

2023 рік, попри закритий повітряний простір в Україні, а, відтак, і неможливість повноцінно тренуватися перед змаганнями, став для українських спортсменів переможним.

Так, у загальному підсумку Кубку світу з ракетомодельного спорту за 2023 рік відзначилися одразу 9 українських ракетомоделістів: Родіон Струзман з Дніпра виборов 1 місце у класі ракетних планерів із прискорювачем на тривалість польоту (S4A), а Софія Фісун – 3 місце в класі моделей на тривалість польоту з ротором (S9A). Крім них, ще сім наших спортсменів потрапили в ТОП-10 в різних дисциплінах.

За підсумками Чемпіонату світу-2023 українська збірна з ракетомоделювання повернулася додому з 6 золотими медалями, загалом додавши до “скарбнички” 14 нагород. Тоді наші спортсмени взяли першість серед юніорів у класах моделей ракет S1A (моделі ракет на висоту польоту) та S5B (моделі-копії ракет на висоту польоту). В індивідуальних заліках, посівши перші місця, відзначилися: Софія Фісун в класі S1A, Денис Мозок (Шостка) в класі S4A, і Іван Кирієнко в класі S5B. Склад національної юніорської збірної: Софія Фісун, Родіон Струзман, Андрій Примушко (Ніжин), Лугина Артем (Шостка), Михайло Дубровський (Ніжин) і Іван Кирієнко.

Серед дорослих, українці посіли третє командне місце в класах S4A (моделі планерів із прискорювачем на тривалість польоту) і найскладнішому класі S7, де оцінюється візуальна та масштабна схожість ракети до оригіналу (стендова оцінка), а також реалістичність старту та польоту моделі відповідно до прототипу. Склад дорослої збірної: Антон Петрух (Ніжин), Сергій Труш (Ніжин), Олександр Радченко (Ніжин), Ольга Хміль (Київ) і Литвиненко Віктор (Херсон).

В індивідуальному заліку додаткового неофіційного класу чемпіонату світу S2/P (дорослі) 1 місце посів Олександр Радченко. S2/P – це моделі ракет із вантажем, які імітують системи безпеки космонавтів під час польоту. Задача спортсмена – відправити у політ на задану висоту на борту своєї моделі ракети крихкий вантаж – сире яйце, а потім безпечно повернути його й ракету на землю за певний проміжок часу.

Кубок світу – це індивідуальний залік спортсменів, який проходить в декілька етапів в різних країнах. Ці змагання проводяться з 1995 року. В цьогорічному сезоні Кубка світу 14 українців представили нашу країну в низці етапів в Словаччині, Чехії, Хорватії, Болгарії та Словенії. Підсумки змагань формуються за результатами 3 найкращих етапів індивідуально для кожного ракетомоделіста.

Чемпіонат світу з ракетомодельного спорту відбувся у 2023 році в США. Ці змагання проходять окремо як для дорослих, так і для юніорів, а також мають командний залік. Крім того, з 2021 року введена додаткова жіноча класифікація в кожній віковій категорії. Українська збірна з ракетомоделювання в складі 5 дорослих спортсменів і 7 юніорів долучилася до чемпіонату й мала змогу позмагатися з 16 іншими країнами, 448 спортсменами і у 8 класах моделей ракет.